japanesesong

Wine farms in Yamanashi

仕事を6時に切り上げ、駆け足で新宿駅に向かい特急かいじに飛び乗る。金曜の夜の特急かいじはサラーリーマンでいっぱいだった。遠いところからの通勤ご苦労様です。
平日だから自由席でも大丈夫かなと思っていたけど、自由席のある車両はどこも満席で立っている人たちが多かった。指定席を予約しておいてよかった。2時間も立ちっぱなしは辛い。席につくなりデパートで買ったお弁当をさっそく食べ始める。仕事終わりに旅に出るのは、なんだかうきうきする。中央線のホームで電車待ちしているときによく見かけていた、特急電車に自分が乗っていることが妙な気分。
目的地・勝沼ぶどう郷駅までは約2時間ほどかかる。それほど遠い距離ではないけど、景色は様変わりする。外は暗くて何も見えない。
勝沼ぶどう郷駅に着くと、電飾が光る丘のが見えた。他が暗いせいか、異様なまでに目立つ。直感で泊まる宿はあの丘の上だと確信した。住所と場所を地図で確認すると、見事に正解だった。
ただ、歩けそうで歩けなそうな微妙な距離だったから、タクシーで向かうことにした。タクシーは暗い畑を抜け丘を登っていく。この坂をDavidに登らせたら怒られそうだ。タクシーを使ってよかった。
宿に着くと、ほろ酔いの友達が出迎えてくれた。部屋に着くなりさっそくワインを飲みチーズやらクラッカーを食べる。いつもと違う場所、慣れ親しんだ友人とこうやって飲むと一層おいしく感じる。ほどほどに食べたところで、離れにある温泉へ行く。丘の上にたっているので、露天風呂からの眺めがよかった。
部屋に戻り、次の日のプランを確認し、就寝。

翌朝、再び露天風呂につかり、朝食をとる。帰り際に注いだコーヒーを見事に洋服にこぼす。今日一日良い日になりそうだ。
チェックアウトを済ませ、さっそくワインテイスティングへ!宿の地下に1000円でワインのテイスティングができる場所がる。試して、自分好みのものが見つかればその場で買える仕組みになっている。時間制限も設けられていないので、ある意味飲み放題な感じだ。赤白、甘め辛めなどテイストべつにわけられていて、色々試したものの、試しすぎて、何が美味しいのがよくわからなくなってくる。ただ、赤ワインは見た目はおなじだけど、味がまったく違うものがあるのが面白かった。
気軽にテイスティングできるのと、アルコール度数が高いものが多いので、すでに赤ら顔で酔っ払っている人も何人かいた。僕はいくら飲んでも顔にでないから、一見すると普通に見える。東北出身の母親の遺伝子を受け継いだのだろう。
ワインテイスティングを済ませ、ふたたびテイスティングツアーをしに有名なメーカー・メルシャンへ。メルシャンって、フランス語のメルシーと英語の人の肩書き?意味するシャンをくっつけた造語であることを初めて知った。
有名なメーカーなので、知ってはいたものの、100年以上もの歴史があるとは思いもしなかった。
ツアーには、宿で同じくテイスティングを既にしていた人もいて、何人かは歩くのもままならない人もいてメルシャンのツアーが始まる前から先が危うい。予想は的中。テイスティング用のワインが出された時には、彼らはテーブルにうつ伏せになり寝てしまった。テイスティングが終わる頃、起こされ、移動した先でも寝てしまった。天気が良かったので、酔っ払って日光を浴びながら寝てしまうのも、それはそれで良いのかもしれない。
メルシャンツアーの後、古民家を使ったカフェへ行き軽食をとった。土間はバーカウンターになっていたけど、朝からワインを飲み続けていたので紅茶とケーキで一息。
夜はイタリアンでのんびりディナー。朝からワインテイスティングに始まり、一日を通してこんなにワインを飲んだのは生まれて初めての経験かもしれない。幸いにもメルシャンのツアーで寝てしまった人のようにはならなくて良かった。
帰りは再び特急かいじに乗り新宿へ。酔いはすっかり冷めたけれど、今夜はよく眠れそう。

I love grapes. Koichi loves grapes. Our friend Aiko – she loves grapes. The three of us love wine even more. So we decided to take an overnight trip together to Yamanashi, an area about two hours west of Tokyo, and well-known for grapes (budou, in Japanese). We arrived late on a Friday evening at a very small station in Katsunuma town. Freezing cold, we hopped into the one and only taxi waiting outside and drove to a hilltop resort called Budou-no-Oka (Grape Hill).

This lovely Japanese-style hotel had an onsen (hot spring) overlooking the town, and beneath the actual hotel – a cellar ten times the size of our apartment. It’s not called Grape Hill for nothing! After a late night bath in the outdoor onsen, our bodies red from the hot water, our hair washed and combed, we put on our winter pyjamas and the three of us, like cheeky children, drank a few bottles of sparkling wine and giggled the night away. And then how wonderful it was to simply roll into our fluffy, warm futons and visit dreamland.

The following day, we woke up early and enjoyed a dip in the outdoor onsen again. The air was crisp and clear, and the daylight view overlooking the town with the surrounding mountains was breathtaking. After a traditional style breakfast, we checked out of the hotel at 9am and went down to the cellar to get in touch with the history of winemaking in Japan while sampling the goods. For a very affordable 1100 Yen we received a large metallic drinking spoon for unlimited wine tasting. No rules. Only that closing time was at 5pm. How divine. How dangerous. More than 150 varieties of wine available. After about an hour and many wines later, we heard some cackles and drunken laughter coming from the far end of the cellar. Beyond the group of coneseurs bending over labels, there she was, clad in tight denim jeans, leather knee-high boots, and giant purple sunglasses. Her face a little flushed. The party had just begun.

Our next stop was the well-known Chateau Mercian – a winery that has won more than a dozen awards at international wine competitions in the last year. We took a taxi from the hotel through the small town, passing several large vineyards and wineries. According to our driver, it gets really busy during the summer months in Katsunuma – with visitors who come to pay and pick not only grapes, but other fruit, to their hearts’ content. When we arrived at Chateau Mercian, there were sounds of raucus laughter and cackles and we quickly noticed leatherbootspurplesunglasses standing in line with her friends waiting for the wine tour. The tour began with a peek into the wine cellar, followed by leatherbootspurplesunglasses trip up a flight of stairs, and then roll down them. Later, our tour guide took us to a conference room and we sat around a table and watched a short powerpoint presentation. She brought out several bottles of wine and we began the tasting. We glanced over at leatherbootspurplesunglasses, who at this stage was dozing off with the occasional snore and awakened with severe jolting head-nods.

After the wine-tasting, the tour moved into the oldest wooden winery remaining in Japan. Built in 1904, and designated as an important cultural asset, we were lead through the winery learning more about the history of wine in Japan. Since leatherbootspurplesunglasses was unable to walk at this stage, she was left to sit outside at a table in the sun. Her friends threw a jacket over her head and let her sleep. It was an absolutely gorgeous day, and I guess not a bad way to end the wine tour!

That evening, before we caught the express train back to Tokyo, we had an exquisite dinner at the French Bistro Mille Printemps.

Since our trip to Yamanashi, our lovely friend Aiko has become one of the most ardent wine tasters I’ve come to meet recently. Her instagram feed is full of glorious bottles of reds and whites and pinks. She even has an application on her iPhone that recognises a bottle of wine from a photo of the label followed by extensive information about it. I know for sure that we’ll be visiting Yamanashi again in the very near future.

yamanashi ぶどうの丘
ぶどうの丘
yamanashi
yamanashi
yamanashi Mercian wine
yamanashi
yamanashi
yamanashi
yamanashi
yamanashi
yamanashi
yamanashi
yamanashi

Trip information

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>